Barvni zvezki

A4-cute-rainbow-hardcover-notebook-Composition-Book-with-color-inner-paper-Diary-Notepad-business-notebook-A4100

Ena od stvari, ki si jih morajo prilagoditi osebe s skotopičnim sindromom, je barva vseh površin, na katerih pišejo ali s katerih berejo. Pri branju si pomagamo z uporabo, na testiranju določenih, folij. Pri pisanju pa nastanejo težave.

Na zvezek, delovni list, delovni zvezek ali kontrolno nalogo, folij ne moremo položiti, saj potem ne moremo pisati, folij pa med delom ne smemo dvigovati, saj postane na ta način branje oz. pisanje še bolj naporno. Zato je izredno pomembno, da najdemo barvne liste in barvne zvezke v barvi, ki je čim bolj podobna barvi, ki jo dajo izbrane folije, položene na bel list. Barvnih listov je na voljo v trgovinah v precejšnjem številu odtenkov in kljub temu, da mogoče ne bomo uspeli najti popolnoma enakega odtenka, bomo po vsej verjetnosti uspeli najti barvo, ki nam bo vsaj približno odgovarjala. Na te barvne liste skopiramo delovne zvezke, liste pa damo tudi v šolo, da otroku učitelji delovne liste in kontrolne naloge kopirajo na liste ustrezne barve in na ta način olajšajo otroku branje in reševanje nalog.

Kaj pa zvezki? Zvezki so pri nas (bolj ali manj) dobavljivi v štirih barvah – rumeni, zeleni, modri in roza. Vsaka barva je na voljo v samo enem odtenku. Kaj pa, če potrebujete vi ali vaš otrok vijoličen, rjav, siv, oranžen ali ne tako svetlo moder zvezek? Kaj če zvezkov v barvi, ki jo potrebujete, ne morete najti, jih ni na zalogi ali pa sploh ne obstajajo? V tem primeru lahko otroku pripravite “zvezek” sami. Ne bo tako lep, ne bo kupljen v trgovini, ne bo majhen ampak velikosti A4, bo pa prijeten za delo in sproščujoč za vaše ali otrokove možgane. In to je konec koncev najbolj pomembno. In kako ga lahko naredite? Greste v papirnico, izberete papir pravega odtenka in na ta papir natisnete črte – lahko kar na domačem tiskalniku! Liste potem enostavno spnete v špiralo ali pa otroku oblikujete fascikel tako, da ima za vsak predmet svoj razdelek – vse je odvisno od starosti, organiziranosti in osebnih preferenc vsakega posameznika.

Da bo samo oblikovanje nekoliko lažje, imate spodaj priložene predloge z različnimi črtovji. Predloge so v obliki, ki dovoljije prilagajanje barve črt – bolj ko je svetel list, svetlejše črte lahko uporabite.

V primeru, da se oseba s skotopičnim sindromom odloči za očala z barvnimi stekli, potem dodatne prilagoditve večinoma niso več potrebne.